Termen kommer ifrån
Socialstyrelsen
Term
missbruk
Jämför
Synonymer
  • missbruk
Definition
se anmärkning
Anmärkning

Tillstånd som är relaterade till beroendeframkallande medel eller spel om pengar beskrivs med olika ord i olika sammanhang.

Inom socialtjänsten är ordet missbruk vanligt. Det förekommer i lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall, och beskrivs i förarbetena till denna lag som ”en konsumtion som leder till allvarliga följder för den enskilde i form av medicinska eller sociala problem”. Ordet förekommer också i socialtjänstlagen (2001:453), men utan definition.

Inom hälso- och sjukvård är ordet missbruk mindre vanligt, särskilt vid dokumentation. I klassifikationen ICD-10 förekommer diagnoser som skadligt bruk och beroendesyndrom när det gäller beroendeframkallande medel och spelberoende när det gäller spel om pengar. I diagnossystemet DSM-5 finns diagnosen substansbruksyndrom, som ersatt diagnoserna missbruk och beroende från tidigare versioner av systemet. När det gäller spel om pengar har DSM-5 diagnosen hasardspelsyndrom.

Ovanstående benämningar kan missförstås om de används okommenterat. Det innebär att om man vill vara precis måste man tydliggöra vilken betydelse som avses.

Ordet missbruk, och avledningar som missbrukare, kan uppfattas som stötande av den det gäller. Övriga benämningar som tagits upp här är i allmänhet mindre kontroversiella.

Ämnesområde
Vård och omsorg
Beslutad
2021